NIPT en twee echo’s

Tijdens de zwangerschap kun je een aantal onderzoeken laten doen naar aangeboren afwijkingen bij de baby: de NIPT test, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho. Dit noem je prenatale screening. Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt en je kunt al je vragen hierover stellen tijdens ons counselingsgesprek. Hier vertellen we vast wat over de NIPT, voor informatie over de echo’s kun je kijken bij Echo’s.

NIPT

NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Hiervoor wordt bloed afgenomen uit je arm. In je bloed zit het DNA van de placenta en dat is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Bij de NIPT wordt dit onderzocht om de kans te bepalen dat je baby het downsyndroom, het edwardssyndroom of het patausyndroom heeft. Meer over deze chromosoomafwijkingen kun je hier lezen.

De NIPT uitslag

De verloskundige krijgt de uitslag van de NIPT binnen en mailt deze naar jou als alles goed is. De NIPT geeft geen 100% zekerheid, maar bij een niet-afwijkende uitslag is de kans erg klein dat je baby één van de chromosoomafwijkingen heeft. Er wordt dan geen vervolgonderzoek geadviseerd.

Bij een afwijkende uitslag bellen we je om uit te leggen wat dit betekent. Er zijn dan vervolgonderzoeken mogelijk in het UMCG. Deze mogelijkheden bespreken wij of de artsen in het UMCG met je.

 

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.