13-wekenecho

De 13-wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij de baby. Hij kan alleen gedaan worden tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Het lijkt op de 20-wekenecho, waarbij ook wordt gekeken of er afwijkingen zijn. Met 13 weken is een baby veel kleiner en minder ver ontwikkeld, maar sommige afwijkingen kunnen dan al te zien zijn.

De 13-wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek: de IMITAS-studie. Als je kiest voor deze echo, geef je toestemming voor deelname aan dit onderzoek. Tijdens de counseling krijg je van de verloskundige meer informatie over de 13-wekenecho.

De echoscopist brengt je baby in beeld door een echokop te bewegen over je buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je baby voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 30 minuten.

De echoscopist vertelt meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen zijn er geen aanwijzingen voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je baby betekent. Daarom kun je kiezen voor vervolgonderzoek.

Je hoeft niets te betalen voor de counseling of voor het echo-onderzoek. Vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.