Elke zwangerschap is anders, maar sommige klachten zien we vaak voorbijkomen. Ze staan hieronder, met wat tips. Twijfel je of ben je bezorgd? Neem gerust contact met ons op.

Vermoeidheid

Onder invloed van hormonen verandert er in je lichaam een heleboel om de zwangerschap en een gezonde ontwikkeling van je baby mogelijk te maken. Hierdoor kun je sneller en vaker moe zijn dan anders. Aan het eind van de zwangerschap kun je ook moe zijn door je grote buik, waardoor je bijvoorbeeld minder lekker slaapt.

Tips:
• Geef toe aan je vermoeidheid. Ga op tijd naar bed en probeer ook overdag je rust te pakken.
• Zorg voor voldoende beweging, buitenlucht en vocht (2 liter water per dag).

Misselijkheid

Vooral in de eerste drie tot vier maanden kun je last hebben van (ochtend)misselijkheid. Veel vrouwen moeten ook overgeven. Ook dit komt door de hormonen. Het kan je behoorlijk belemmeren in je normale bezigheden.

Tips:
• Eet iets kleins voordat je ’s ochtends uit bed komt.
• Eet ook gedurende de dag kleine, gezonde maaltijden om je maag gevuld te houden.

Moet je erg veel overgeven en is het lastig om vocht binnen te houden, bel ons dan. Soms kan de misselijkheid zo erg zijn dat er medicatie via de huisarts nodig is.

Duizelig/flauwvallen

Als je zwanger bent, kun je wat sneller duizelig worden. Dit kan komen door een lage bloeddruk of een lage bloedsuiker.

Tips:
• Is een lage bloeddruk de oorzaak, dan kan het helpen om iets zouts te eten of drinken. Veel drinken helpt ook.
• Eet gedurende de dag regelmatig kleine beetjes om je bloedsuiker op peil te houden.

Soms kun je ook duizelig worden als je op je rug ligt. Dat komt doordat je baarmoeder drukt op een bloedvat naast je ruggengraat. Heb je hier geen last van, dan kun je tijdens de zwangerschap prima op je rug slapen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je in je slaap per ongeluk te lang op je rug ligt. Voor je baby kan het geen kwaad, en als je niet lekker wordt draai je vanzelf op je zij.

Als we vermoeden dat de duizeligheid door bloedarmoede (ijzertekort) komt, kun je bloed laten prikken. We kunnen je dan ijzertabletten voorschrijven. Overigens hebben veel zwangere vrouwen geen klachten bij een ijzertekort.

Kortademigheid/hartkloppingen

Tijdens de zwangerschap maak je extra bloed aan, waardoor je hart soms wat harder moet werken. De kortademigheid komt doordat je lichaam wat gevoeliger is voor CO2. Je hebt geen zuurstoftekort, maar je lichaam geeft eerder een prikkel af dat je zuurstof nodig hebt.

Maagzuur

Zwangerschapshormonen maken de maagklep slapper, waardoor maagzuur omhoog kan komen. Dit kan een brandend gevoel geven in de slokdarm en de keel. Vooral in de laatste weken van de zwangerschap kan dit erg vervelend zijn.

Tips:
• Drink liever geen koolzuurhoudende dranken, maar veel water.
• Eet kleine porties, niet te vet en gekruid, en probeer ’s avonds laat niets meer te eten.
• Af en toe wat blanke of vanillevla eten helpt bij veel zwangere vrouwen om het maagzuur te neutraliseren.
• Rechtop zitten en wat rechterop slapen kan ook helpen.
• Haal gerust een middeltje tegen maagzuur bij de drogist, bijvoorbeeld Rennie, Antagel of Regla PH.

Bandenpijn

Bij bandenpijn krijg je plotseling steken in je liezen, die ook voelbaar kunnen zijn in je schaamlippen. De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast, en die rekken mee als je baarmoeder groeit. Vooral in het begin van de zwangerschap kan dit pijn doen, en het kan erger worden bij plotselinge bewegingen, zoals niezen en hoesten. Het kan gelukkig geen kwaad.

Tips:
• Pas je ritme aan en sta niet te snel op.
• Ondersteun je buik met je handen als je moet niezen of hoesten.

Harde buiken

Een harde buik is het samentrekken van de baarmoeder. Het is geen wee, maar de baarmoederspier kan wel aan het ’trainen’ zijn voor de bevalling. Je buik voelt dan ineens hard en gespannen aan. Je kunt ze ook krijgen als je het erg druk hebt en ze komen vaker voor aan het einde van de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben er nooit last van.

Zolang de harde buiken niet pijnlijk zijn en niet regelmatig komen, is er niets aan de hand. Heb je er veel last van, bel ons dan. Mogelijk is een blaasontsteking de oorzaak. Bel ook als de harde buiken pijn doen en regelmatig komen, zeker als je nog geen 37 weken zwanger bent.

Tip:
• Neemt rust en zorg voor warmte (douche of kruik). Als je het druk hebt of erg gespannen bent, reageert je baarmoeder daarop.

Rug- en bekkenklachten

Door de hormonen verweken je gewrichtsbanden. Zo komt er bij de bevalling genoeg ruimte in je bekken voor de geboorte van je baby. Iedere zwangere heeft daardoor bekkeninstabiliteit, maar de één heeft er meer last van dan de ander.

Je kunt last krijgen van pijn in je onderrug, je stuitje, liezen, schaambeen en/of aan de zijkant van je bovenbenen. Sommige vrouwen hebben de hele zwangerschap rug- en bekkenklachten, andere helemaal niet.

Tips:
• Zorg voor een goede houding. Ga bijvoorbeeld recht op een stoel zitten en niet met je benen over elkaar. Dit is belangrijk om klachten te voorkomen, genezen lukt vaak niet in de zwangerschap.
• Ga eventueel naar een fysiotherapeut voor advies en oefeningen.

Obstipatie

Ook de spieren in de darmwand zijn tijdens de zwangerschap slapper dan normaal. De darmen bewegen daardoor minder goed, wat voor verstopping (obstipatie) kan zorgen.

Tips:
• Eet regelmatig en sla vooral het ontbijt niet over.
• Drink veel water (zeker 2 liter per dag).
• Eet veel vezels (minstens twee stuks fruit en twee opscheplepels groente per dag).
• Zorg voor voldoende beweging, dit stimuleert de darmen.
• Ga meteen naar het toilet als je voelt dat je moet en neem er de tijd voor.
• Roosvicee Laxo, Danone Activia (supermarkt) of Lactulose (drogist) kan helpen bij de stoelgang.

Als deze tips niet helpen, kun je eventueel medicatie vragen bij de huisarts.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.