Voeding: hier kun je op letten

Voor iedereen geldt in principe: eet gezond, gevarieerd en drink voldoende water (2 liter per dag). Daarnaast zijn er dingen die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap, omdat je er ziek van kunt worden en het mogelijk schadelijk is voor de baby. Kijk voor meer informatie op de website van het Voedingscentrum. Er is ook een app waarin je makkelijk kunt opzoeken of je iets wel of niet veilig kunt eten: de ZwangerHap.

Tips om besmetting met toxoplasmose of listeriose te voorkomen:

  • Eet geen rauw vlees, zoals rosbief, filet americain, salami, droge worst, chorizo, tartaar en carpaccio.
  • Eet geen zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt. Op de verpakking staat dan ‘au lait cru’, ‘ongepasteuriseerde melk’ of ‘rauwe melk’.
  • Eet geen voorverpakte gerookte vis, zoals vacuümverpakte gerookte zalm of paling, tenzij je het goed verhit.
  • Was rauwe groenten en fruit goed.
  • Bewaar verse producten, zoals vleeswaren en rauwkostsalades, niet te lang.
  • Let op met het verschonen van de kattenbak: in kattenpoep kan toxoplasmose zitten. Gebruik handschoenen of laat het door iemand anders doen.
  • Draag handschoenen als je in de tuin werkt en was je handen daarna goed.
  • Beperk het eten van leverproducten zoals leverworst tot maximaal één boterham per dag. Lever bevat veel vitamine A en dat kan schadelijk zijn voor de baby.
  • Vette vis is gezond, maar roofvissen (zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel, tonijn) en krab of garnalen kun je beter niet eten omdat ze veel kwik en dioxines bevatten, wat schadelijk kan zijn voor de baby. Kijk hier welke vis je veilig kunt eten.
  • Drink niet meer dan één kop koffie per dag, te veel cafeïne is niet goed.
  • Kook eieren minimaal 7-8 minuten om een eventuele salmonellabesmetting te voorkomen.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundigenpraktijk? Wij staan voor je klaar