De 20 weken echo

De 20- wekenecho hoort bij prenatale screening en is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Dit kan tussen 18 en 21 weken zwangerschap. Het lijkt veel op de 13-wekenecho, maar je baby is nu natuurlijk groter en verder ontwikkeld. Daardoor zijn meer details zichtbaar.

De echoscopist brengt je baby in beeld door een echokop te bewegen over je buik. Het maken van een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk, je baby voelt er niets van. De echo duurt ongeveer 45 minuten.

De echoscopist vertelt meteen na de echo de uitslag. Bij 95 van de 100 zwangerschappen zijn er geen aanwijzingen voor een afwijking. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist iets wat een afwijking kan zijn. Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je baby betekent. Daarom kun je kiezen voor vervolgonderzoek.

Tijdens de counseling krijg je van de verloskundige meer informatie over deze echo. Je hoeft niets te betalen voor de counseling of voor het echo-onderzoek. Vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.