Ziekenhuisbevalling
Wat is handig om te weten als je in het ziekenhuis wilt bevallen?
Bevallen in het ziekenhuis
Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, dan kan dat altijd. Kies je zonder medische reden voor een ziekenhuisbevalling, dan heet dit poliklinisch bevallen. In Groningen kun je daarvoor naar het UMCG en het Martiniziekenhuis. We werken samen met beide ziekenhuizen. Let op: zorgverzekeraars vergoeden vaak niet alle kosten van een poliklinische bevalling. Informeer hier goed naar bij je eigen zorgverzekering.
Bij een poliklinische bevalling beval je met je eigen verloskundige. Als je belt dat de weeën zijn begonnen, komt ze eerst bij je thuis. Samen besluiten jullie wat een geschikt moment is om naar het ziekenhuis te gaan. Meestal is dit als je een paar centimeter ontsluiting hebt en regelmatige weeën.
Soms zijn er tijdens de bevalling complicaties waarvoor overdracht aan een verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog nodig is (de tweede lijn). Ook als je een ruggenprik wilt, kan het zijn dat je eigen verloskundige de bevalling niet mag afmaken. Een voordeel van poliklinisch bevallen is dat pijnstilling vaak snel geregeld is en dat je al in het ziekenhuis bent, mocht overdracht aan de tweede lijn nodig zijn.
Als het goed gaat met jou en je baby, kun je een paar uur na de bevalling naar huis. De kraamverzorgende staat daar klaar om jullie thuis verder te helpen.
Is er een medische reden om in het ziekenhuis te bevallen, dan heet dit een klinische bevalling. Je wordt dan begeleid door een verloskundige uit het ziekenhuis of een gynaecoloog. Soms moeten jij en je baby na de bevalling nog één of meerdere dagen ter observatie in het ziekenhuis blijven.