Thuisbevalling

Je kunt thuis of in het ziekenhuis bevallen. Uit onderzoek blijkt dat beide plekken veilig zijn. Het is goed om al tijdens de zwangerschap na te denken over waar je wilt bevallen. De uiteindelijke keuze hoef je pas tijdens de bevalling te maken.

Om thuis te kunnen bevallen moeten jij en je baby gezond zijn en moet je tussen de 37 en 42 weken zwanger zijn. Dit kunnen voordelen zijn van thuis bevallen:

  • Sommige vrouwen kunnen zich beter ontspannen in hun eigen, vertrouwde omgeving. Dit heeft een positief effect op het verloop van de bevalling.
  • Je hoeft niet met weeën in de auto naar het ziekenhuis. De verloskundige komt bij jou en neemt alles mee wat ze nodig zou kunnen hebben.
  • Er is minder kans op medische ingrepen en thuis bevallen vrouwen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
  • Jij en je baby komen niet in aanraking met bacteriën uit een ziekenhuis.

Bij een thuisbevalling is ook de kraamverzorgster aanwezig. Zij helpt bij de verzorging van jou en je baby en ruimt op. Ons advies is om bij voorkeur op de begane grond of de laagste verdieping te bevallen. Er is altijd een kans dat er tijdens de bevalling een reden ontstaat om toch naar het ziekenhuis te gaan. Meestal is dit niet met spoed en kun je rustig zelf naar het ziekenhuis gaan. Zet voor de zekerheid vast een tas met spullen klaar.

Medische pijnstilling, zoals een ruggenprik, is thuis niet mogelijk. Gelukkig kun je wel andere pijnstillingsmethoden toepassen, zoals het wisselen van houding, warmte, massage en de GeboorteTENS.

Een thuisbevalling wordt volledig vergoed vanuit het basispakket van elke zorgverzekeraar.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.