Bevallen in bad

Warm water is een natuurlijke vorm van pijnstilling en zorgt voor ontspanning. Ook heb je in bad veel bewegingsvrijheid. De ontsluitingsfase verloopt daardoor vaak sneller. Het warme water maakt je bekkenbodem wat soepeler, waardoor de kans op een ruptuur kleiner is.

Voor een baby is de overgang van de buik naar de buitenwereld geleidelijker als hij in water wordt geboren. Vaak zijn baby’s hierdoor rustiger direct na de geboorte en huilen ze minder. Je kunt je baby langzaam uit het water tillen en tegen je aan leggen (of je partner of de verloskundige doet dit voor je). Onder water krijgt hij of zij nog zuurstof via de navelstreng. Je baby gaat pas ademen als zijn of haar gezicht in aanraking komt met koude lucht.

In het UMCG zijn twee verloskamers met een bevalbad. Je kunt hier gebruik van maken als één van deze kamers vrij is als je gaat bevallen. Maar ook thuis kun je in bad bevallen. Hiervoor kun je een opblaasbaar bevalbad huren of kopen, bijvoorbeeld via hier. Je krijgt er een nieuwe, hygiënische hoes bij voor in het bad.

In het Martiniziekenhuis kun je ook in bad bevallen. Hier kun je gebruik maken van een zelfde bad als je zou huren voor een thuisbevalling. Het ziekenhuis brengt alleen de kosten voor een persoonlijke hoes in rekening.

Zwanger en op zoek naar een fijne verloskundige? Wij staan voor je klaar.